23948sdkhjf

Det våras för aktiemarknaden

Notering. Den turbulenta tiden på aktiemarknaden börjar lida mot sitt slut, enligt Aktietorgets vd. Under året planerar 17 life science-företag att börsnoteras eller att byta börslista.
Börsoron som drog i gång i maj 2011 har fått flera tillväxtbolag att avvakta med att göra både emissioner och planerade börsintroduktioner. På Aktietorget märktes avhållsamheten av, dock i mindre skala.

– Till oss vänder sig företag som är i behov av riskkapitalförsörjning och det finns alltid bolag som behöver kapital. Men det är klart att det stoppade upp i höstas då det var som skakigast, säger Peter Gönczi, vd på Aktietorget.

Han ser dock en ljusning och säger att det verkar lätta under våren.

– Det finns ett ganska stort intresse bland de små företagen att noteras på börsen just nu, men det är också ett ganska stort steg från att ha intresset till att genomföra noteringen, säger Peter Gönczi.

Enligt informationssajten Nyemissioner.se har 17 life science-bolag kommunicerat att de ska noteras på börsen eller byta börslista under 2012. Medfield Diagnostics är ett av bolagen och planerar att noteras på Aktietorget i april. Bolaget utvecklar mikrovågsbaserade instrument för snabbare diagnoser vid stroke och produkten testas i dag i en andra klinisk studie. I samband med noteringen genomför bolaget en emission som kan ge ett tillskott på 8,5 miljoner kronor.

– Vi har kommit till en fas då vi ska ta nästa steg i produktutvecklingen och behöver därför extra kapital. Vi tror att det bästa sättet att göra det på är att noteras på börsen, säger bolagets vd Patrik Dahlqvist.

Forskningsföretaget Dextech Medical utvecklar läkemedelskandidater inom urologisk cancer och planerar att introduceras på börsen efter sommaren. Bolaget gick i noteringstankar redan förra året men ansåg att marknaden varken var mogen eller hade tillräklig kunskap om patientgruppen som Dextechs huvudprojekt osteodex utvecklas mot.

– Prostatacancer som metastaserat till skelettet är i dag en obotlig sjukdom med dödlig utgång inom en begränsad tid. Vår läkemedelskandidat har potentialen att bli ett läkemedel i en exklusiv grupp som förlänger livet på dessa patienter, säger Peter Kanekrans, ansvarig för investerarrelationer på Dextech.

Bolaget har tagit in kapital från privata investerare för att finansiera en pågående klinisk fas I/IIa-studie med preparatet, men siktar på att förbereda marknaden på en kommande börsintroduktion för att sedan få in finansiering till en komplett fas II-studie.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078