23948sdkhjf

Lindner inte längre misstänkt

Utredningen om insiderbrott läggs ner.
Den 24 maj förra året inledde Ekobrottsmyndigheten en förundersökning mot Diamyd Medicals förra vd Elisabeth Lindner för misstanke om insiderbrott. Nu är utredningen nedlagd.

- Vi har inte längre anledning att anta att brott har begåtts, säger Johan Lindmark, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, som har utrett ärendet.

Förundersökningen inleddes efter att Elisabeth Lindner sålt aktier till ett värde av två miljoner kronor i Diamyd Medicals strax innan bolagets stora projekt med diabetesvaccinet Diamyd visade negativa resultat i en fas III-studie och aktien rasade 85 procent. Handeln kritiserades av flera aktieanalytiker som menade att hon måste ha haft information som andra inte haft.

Elisabeth Lindner har dock hela tiden hävdat sin oskuld och att hon inte haft någon insyn i studieresultaten och att det var en slump att tidpunkten för aktieförsäljningen sammanföll med de negativa studieresultaten.

När Biotech Sweden når Elisabeth Lindner är hon inte medveten om Ekobrottsmyndighetens beslut att lägga ner utredningen, men lättad över beskedet.

- Jag har aldrig haft något att dölja men det är skönt att utredningen är nedlagd. Det är klart att det har känts otrevligt under tiden den har pågått, säger Elisabeth Lindner.

- Samtidigt har jag inte funderat så mycket på det. Ekobrottsmyndigheten har varit välkomna att kontakta mig för att få information, men det har de inte gjort.

Strax innan de negativa fas III-resultaten och aktieförsäljningen förra våren lämnade Elisabeth Lindner posten som vd i bolaget. Beskedet var oväntat och ett resultat av ”meningsskiljaktigheter med styrelsen”. Vd-avhoppet innebar ett års uppsägningstid och Elisabeth Lindner har i dag ett antal styrelseuppdrag i bland annat Karo Bio, Pharmalink och Bioinvent. Hon är också styrelseledamot och vd i konsultfirman Biosource Europe.

- I slutet av april går min uppsägningstid ut och jag ska börja se mig om efter ett nytt jobb på allvar, säger Elisabeth Lindner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078