23948sdkhjf

Kombinationsläkemedel ett steg närmare lösningen

Vi ser en spännande utveckling inom bioteknik.
Att kombinera flera läkemedel eller aktiva substanser till ett nytt mer potent läkemedel är ett sätt att vidareutveckla en eller flera produkter där man redan har gjort mycket av det tunga arbetet.

Ett mycket spännande sådant kommande läkemedel är Gilead Sciences nya kombinationsläkemedel mot hiv. Bolaget är inte äldre än 25 år och har sitt ursprung i Silicon Valley i Kalifornien. Efter en rad framgångsrika läkemedel mot hiv är nu bolaget ledande inom segmentet, som står för den betydligt största delen av bolagets omsättning och vinst. Det är ett fokuserat läkemedelsbolag som startade några år efter att hiv-viruset upptäcktes och deras nya läkemedlet går under arbetsnamnet Quad.

Inom hiv har man i många år kombinerat ett antal olika läkemedel för att uppnå bäst effekt. Glaxo Smith Kline och Pfizer startade bolaget Viiv Healthcare, bland annat för att kunna hantera detta marknadssegment och deras kombinationsläkemedel. Gilead samarbetar sedan tidigare med Bristol Meyers Squibb och de har tillsammans produkten Atripla som består av två produkter från Gilead och en från BMS. Atripla som lanserades 2006 är i dag den ledande produkten mot hiv.

Under 2012 förväntas Gileads nya kombinationsprodukt Quad bli godkänd av FDA. Quad ses som en nyckel till Gileads fortsatta dominans på marknaden för hiv-läkemedel och produkten förväntas nå en försäljning av fyra miljarder dollar. Quad kombinerar en ny utvecklad integrashämmare, ett ämne som ska fungera som ett adjuvans och öka effekten av de andra läkemedlen, samt Gileads tidigare lanserade läkemedel Truvada. Det består i sin tur av två äldre hiv-läkemedel från Gilead, nämligen Emtriva och Viread. Därav arbetsnamnet Quad – fyra aktiva substanser i en.

Läkemedel mot hiv och aids uppskattas omsätta 15 miljarder dollar årligen och analytiker spår att segement inte kommer att bli mycket större omsättningsmässigt, den så kallade peak sales är nådd. Ungefär 2,6 miljoner människor infekteradess av hiv-viruset under 2009 och antalet personer som lever med hiv är cirka 33 milljoner globalt enligt FN-organet UNAIDS. Största delen bor i den del i Afrika där de inte får tillgång till dessa läkemedel, vilket är tragiskt.

Okee Williams, portfolio manager på Allenex.

Gilead har gått i spetsen även här genom att sluta ett avtal med Medicin Patent Pool. Genom dem kan generiska tillverkare få tillgång till Gileads patent för vissa utvalda marknader, vilket är väldigt beundransvärt. De kan då ta fram och erbjuda samma effektiva läkemedel till ett helt annat pris. Detta utan att göra patentintrång innan de 20 åren tills patentet löper ut has passerat. Det är ett smart sätt att möjliggöra att även befolkningsgrupper i Afrika och vissa delar av Sydamerika och Asien får tillgång till bra och effektiv behandling. Smittorisken från patienter minskar betydligt med rätt behandling. Gilead har genom avtalet med Medicin Patent Pool gått i bräschen och man kan hoppas att andra läkemedelsbolag följer efter och gör sina patent tillgängliga för Medicin Patent Pool.

En helt annan typ av kombinationsläkemedel som utvecklas är de mot cancer där de antikroppar som kombinerats med kemoterapi, en cancercellsdödande substans, samt en annan aktiv substans, till exempel ett proteas, för att öka verkningsgraden. Dessa antikroppar kallas antibody-drug conjugate (ADC), smartbombs eller TAP, som står för Targeted Antibody Payload. Ett flertal bioteknikbolag arbetar nu med att ta fram dessa nya typer av antikroppar mot cancer, vilket följer en typisk produktutvecklingscykel där version 2.0 ersätter den första versionen. Detta samtidigt som de antikroppar som är dagens storsäljare närmar sig sina sista år med patentskydd.

Det amerikanska bioteknikbolaget Seattle Genetics fick i juli 2011 Adcetris (brentuximab vedotin) godkänd av FDA för behandling av patienter med Hodgkins lymfom som får återfall efter autolog stamcellstransplantation. Adcetris är en antikropp bestyckad med en cytostatiskakomponent och ett proteas. FDA har gett dock gett Adcetris väldigt stark varningstext eftersom minst två patienter som har behandlats med Adcetris har utvecklat en ovanlig hjärninfektion.

Kombinationsbehandlingar av olika slag är en spännande utveckling som kommer att ske inom modern bioteknik. Två nordiska bolag som arbetar med detta är norska Algeta och svenska Affibody, som under 2011 ingick ett avtal där de ska undersöka hurvida Affibodys antikroppsliknande tumörmålsökande molekyler kan användas i kombination med Algetas anticancerplattform, torium-227. Varje dag tar man ett steg närmare att bekämpa cancer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078