23948sdkhjf

Fynd: Stamcell som bildar hjärnceller

Lundaforskare har hittat en cell i hjärnan som kan ligga till grund för nya behandlingar av skador och sjukdomar i hjärnan.
Forskare vid Lunds universitet har hittat en ny stamcell gömd bland små blodkärl i hjärnan. Exakt vad cellen kan göra är enligt forskarna ännu oklart, men liknande celltyper har hittats i flera andra organ och har visat sig kunna återuppbygga muskler, ben, brosk och fettvävnad. Forskarna tror därför att den nya cellen har stor potential för framtida behandlingar av skador och sjukdomar i hjärnan.

- Våra fynd har i efterhand visat att cellernas kapacitet är mycket större än vi först trodde. Dessa celler är väldigt mångsidiga. Mest intressant är att de har förmågan att bilda nervceller, men de kan även utvecklas till andra celltyper. Resultaten bidrar med ökad förståelse för hur hjärncellernas plasticitet fungerar och öppnar upp nya möjligheter att utnyttja precis dessa egenskaper, säger Gesine Paul-Visse, en av studiens författare, i ett pressmeddelande.

Nu ska forskarna försöka att kontrollera och förstärka stamcellernas självläkande egenskaper i hopp om att kunna använda cellens reparationsegenskaper vid skadade områden i hjärnan.



Studien publicerades i
den vetenskapliga tidskriften Plos One.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079