23948sdkhjf

Astra Zeneca får tummen upp för dapagliflozin

Astra Zenecas och Bristol-Myers Squibbs diabetesläkemedel på väg mot troligt godkännande i EU.
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA:s rådgivande kommitté rekommenderar att Astra Zenecas och Bristol-Myers Squibbs läkemedelskandidat dapagliflozin får marknadsgodkännande.

Dapagliflozin utvecklas för behandling av typ 2-diabetes och ska användas som komplement till kostomläggning och motion. Preparatet verkar genom att hämma det glukostransporterande proteinet SGLT2 i njurarna. Hämningen ökar mängden glukos som utsöndras med urinen, vilket i sin tur leder till att blodsockerhalten sänks.



Det nya läkemedlet
ska användas som tilläggsbehandling till dagens standardbehandling metformin, eller som monoterapi för de patienter som inte tål standardbehandlingen. Metformin verkar genom att underlätta glukosupptaget från blodet till musklerna samt genom att hämma nybildningen av glukos i levern.

Astra Zeneca och Bristol-Myers Squibb har också ansökt om marknadsgodkännande i USA men där fick de inte lika positiv respons. I januari i år meddelade det amerikanska läkemedelsverket FDA att de ville ha mer data om dapaglifolozin innan de kan ta ställning till bolagens ansökan. Detta efter att myndighetens rådgivande kommitté avrått ett godkännande efter att studier visat att dapagliflozin kan öka risken för bröstcancer och cancer i urinblåsan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094