23948sdkhjf

Inget svar om Leijonborgs mandat

Utbildningsminister Jan Björklund ger inget besked om Lars Leijonborg ska fortsätta samordna i Södertälje.
När Astra Zeneca meddelade att de skulle lägga ner forskningsanläggningen i Södertälje utsåg utbildningsminister Jan Björklund den tidigare utbildningsministern Lars Leijonborg till samordnare för arbetet med att mildra effekterna av nedläggningen i regionen. Men vad regeringen ville uppnå genom Leijonborg har av många ansetts oklart och facket vid Astra Zeneca har krävt att han byts ut.



Med anledning av
oklarheterna kring Leijonborgs mandat skickade riksdagsledamoten Ingela Nylund Watz in en interpellation till utbildningsministern för att få svar på vilka åtgärder Jan Björklund ska vidta för att klargöra vilket uppdrag och vilka befogenheter Lars Leijonborg egentligen har.

I torsdags svarade Jan Björklund på interpellationen under en frågestund i riksdagen.

- Uppdraget är att samordna insatser på kortare sikt med anledning av nedläggningen av verksamheten i Södertälje. I uppgiften ingår att bidra till att diskussioner förs mellan företaget och olika aktörer som kan tänkas överta vissa funktioner och kompetenser. Under den förhållandevis korta tid som gått sedan Astra Zenecas tillkännagivande har flera initiativ tagits av olika aktörer, och en rad förslag på åtgärder diskuteras för närvarande, svarade Jan Björklund under frågestunden.

Ingela Nylund Watz blev klart missnöjd med svaret.

- Jag vill börja med att tacka statsrådet för svaret som jag dessvärre måste säga är lite trist, vilket jag hade förväntat mig att det skulle bli.

- Lars Leijonborgs mandat går ut redan om två veckor, men statsrådets svar saknar såväl besked om frågan jag ställer om omfattningen av Lars Leijonborgs mandat som konkreta besked om vilka åtgärder som nu diskuteras, även om det flaggas för sådana.

Ingela Nylund Watz påpekade också vad det var som fått fackförbundens förtroende för Lars Leijonborg att svika från början.

- Den 31 mars blev det tydligt att Akademikerföreningen och Unionen på Astra Zeneca i Södertälje tappat förtroendet för Lars Leijonborg som statlig samordnare. Det är lätt att förstå dem.

- Efter att de den 16 mars för Leijonborg presenterat flera intressanta förslag som skulle kunna användas för att skapa intressanta miljöer i hela eller delar av anläggningen i Södertälje och hur man skulle kunna fånga upp kompetensen och länka in den i nya affärsverksamheter möttes de av detta besked av Lars Leijonborg som sände dem ett brev där han sade: ”Därför bör ni och det omgivande samhället kräva att AstraZeneca genomför denna avveckling i sådana former att så många som möjligt av medarbetarna kan hitta ny sysselsättning.”

Hon tog också upp regeringens satsning på Scilifelab och sa att beslutet kom som en chock för kommunen då hela eller delar av Astra Zenecas forskningsanläggning skulle kunnat fungera som en del i life science-klustret som innefattar Uppsala, Södertälje och Strängnäs. På detta svarade Jan Björklund att regeringen avsett att hålla den nu friställda forskningskompetensen kvar i Sverige, men aldrig att den skulle vara platsbunden till Södertälje.

På frågan om Leijonborgs mandat skulle förlängas eller utvidgas gavs aldrig något svar. Biotech Sweden har försökt att nå Lars Leijonborg.

Läs protokollet från frågestunden här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063