23948sdkhjf

David Brennan lämnar Astra Zeneca

Även styrelseordföranden går, tre månader tidigare än väntat.
I samband med att Astra Zeneca släppte sin delårsrapport på torsdagsmorgonen meddelade vd:n och koncernchefen David Brennan att han avgår. Samtidigt meddelade styrelsen att Leif Johansson som pekats ut som efterträdare till nuvarande styrelseordföranden Louis Schweitzer tar klubban nu, tre månader tidigare än planerat.

David Brennan har varit vd och koncernchef på Astra Zeneca sedan 2006 och kritiserades nyligen av några större aktieägare för att inte vara tillräckligt handlingskraftig vad gäller bolaget strategier. Med allt fler patent som är på väg att gå ut eller redan har gått ut ska han enligt aktieägarna inte ha gjort tillräckligt för att täcka upp framtida tapp i försäljningsintäkter. Under David Brennans sex år på vd-posten har Astra Zeneca gjort ett större förvärv då läkemedelsjätten köpte upp forskningsbolaget Medimmune för 15,6 miljarder dollar år 2007, något som setts som en flopp som kostade mer än det smakade enligt Financial Times.



Men under de
senaste månaderna har bolaget gjort stora förändringar och tecknade så sent som i veckan ett avtal om att förvärva det amerikanska forskningsföretaget Ardea Bioscience och deras läkemedelskandidat mot gikt för 1,26 miljarder amerikanska dollar, motsvarande 8,4 miljarder svenska kronor. I början av april tecknade Astra Zeneca också avtal med Amgen om att tillsammans utveckla fem läkemedelskandidater inom inflammation.



David Brennan lämnar
bolaget den 1 juni och lämnar då även sitt uppdrag som styrelseledamot. Styrelsen har utsett finansdirektör Simon Loth att hoppa in som tillförordnad vd och koncernchef från och med den 1 juni tills dess att en permanent efterträdare har utsetts.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109