23948sdkhjf

Stefan Löfven vill satsa på life science

Föreslår ett samlat program med satsningar på life science i Socialdemokraternas vårbudget.
Det har gått tre månader sedan Stefan Löfven tillträdde som partiledare för Socialdemokraterna och han har sedan dess hållit en relativt låg profil med få utspel. I morse deltog han i Svt:s Morgonsoffan med anledning av den Socialdemokratiska vårbudgeten som han målade upp huvuddragen för i en debattartikel i Svenska Dagbladets Brännpunkt. I vårbudgeten lyfter han upp ett område han vill satsa extra på: life science.

Stefan Löfven ser att en ökad satsning på life science-området skulle, förutom att förbättra hälsan i landet, även leda till fler jobbtillfällen inom vårdsektorn och industrin samt öka exportintäkter av läkemedel och medicintekniska produkter.

- Vi har en stolt tradition i Sverige med samverkan mellan läkemedelsindustrin, medicinteknikindustrin, vården och andra aktörer och det finns ett stort behov av den här typen av produkter och tjänster i hela världen. Kan vi återuppta vår position här kan vi också exportera inom både läkemedel, medicinteknisk utrustning och vårdtjänster som det finns ett jättestort behov av ute i Europa, sade Stefan Löfven i Morgonsoffan.

Detta vill han göra genom att bilda ett nationellt program där alla satsningar inom life science samlas. Ett mål är att öka samarbetet mellan sjukvården, akademin och den forskande läkemedels- och medicintekniska industrin för att öka svensk klinisk forskning. I Morgonsoffan gav Löfven ett konkret förslag på hur det skulle kunna gå till.

- Vi har avsatt två miljarder på fyra år till det vi kallar för strategiska samverkansprogram. Life science är ett sådant område vi nu pekar ut som ett riktigt bra framtidsområde där det är viktigt att samverka. Vi vet att sjukvården, forskningen och industrin vill ha den här typen av samverkan och då är det viktigt att vi som land samlar alla krafter för att utveckla detta område.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125