23948sdkhjf

Karo Bio klarade sig undan likvidation

Höll extra bolagsstämma på fredagseftermiddagen.
Forskningsbolaget Karo Bio höll extra bolagsstämma på fredagseftermiddagen för att låta aktieägarna ta ställning till att bolagets egna kapital nu understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet. I samband med att bolaget presenterade sin kvartalsrapport under dagen presenterade vd:n Per Bengtsson ett omfattande besparingsprogram som ska minska det negativa kassaflödet till omkring 50-60 miljoner kronor på årsbasis. Vissa aktieägare hade lyft frågan om likvidition, men under extrastämman beslutade aktieägarna att ge styrelsen fortsatt mandat att fortsätta leda bolaget.

Karo Bio har varit med om mycket de senaste åren. Sedan 2008, då bolaget fått positiva resultat från fas II-studierna med huvudprojektet eprotirome, har de jagat både partner och finansiering för ett fas III-program. Under 2010 beslutade de sig för att göra om studiedesignen, satsa på en nischindikation och ta in kapital för att genomföra fas III-programmet själva.

Men, i slutet av april 2011 fick Karo Bio sin efterlängtade partner och tecknade då ett licens- och samabetsavtal med det indiska läkemedelsföretaget Alkem laboratories. Genom avtalet fick Alkem rätt att testa eprotirome i en klinisk fas III-studie där 500 högriskpatienter med fettrubbningar ingick.

I maj 2011 höll bolaget ett turbulent årsmöte som avslutades med att styrelseordföranden Bo Håkansson hastigt lämnade sin post. Det blev starten på ett omtumlande avhopp från ledningen då vd:n Fredrik Lindgren, Jens Kristensen som var chef för den kliniska utvecklingen, ekonomichefen Erika Söderberg Johnsson och forskningschefen Anneli Hällgren gick från bolaget en efter en. Av den ledningsgrupp som fanns innan årsmötet sitter i dag enbart en kvar på sin post, affärsutvecklingschefen Lars Öhman.

I oktober 2011 doserades den första patienten i fas III-studien med eprotirome vilket sparkade igång utvecklingsprojektets sista fas som ska genomföras innan bolag ansöker om marknadsgodkännande.



Två veckor senare
presenterar Karo Bio sin nya vd. Per Bengtsson som hoppat in som tillförordnad blir bolagets permanenta vd. Dagen efter utnämnandet presenterar Per Bengtsson bolagets delårsrapport och meddelar att bolaget ska splittras och att kostnadsbesparingar ska göras. Huvudprojektet eprotirome hamnar i ett bolag och de övriga forskningsprojekten inom bolaget samlas i ett annat. 25 anställda som arbetar med forskningsprojekten varslas. I rapporten skrev de att bolagsdelen med de tidiga forskningsprojekten föreslås behålla företagsnamnet Karo Bio, men att de samtidigt förbereder sig för att knoppa av samliga projekt.

Karo Bio hann med en avknoppning redan innan året tagit slut. På julafton meddelade de att de tecknat ett samarbetsavtal med Pfizer värt 1,5 miljard kronor om ett prekliniskt projekt inom nya terapier för behandling av autoimmuna- och neurologiska sjukdomstillstånd.

Den 14 februari kom chockbeskedet om att Karo Bio beslutat att avbryta utvecklingsprojektet med läkemedelskandidaten och blodfettsänkaren eprotirome. Eprotirome har tidigare testats i djurstudier och nu visar en uppföljning att långtidsexponering med preparatet ger biverkningar i form av broskskador. Eftersom att bolaget inte kunde utesluta att liknande skador uppstår vid behandling av människor valde de att avbryta studien. Beskedet fick aktien att rasa hela 68 procent och totalt sedan årsskiftet har aktievärdet tappat 80 procent i värde.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062