23948sdkhjf

Förbud mot reklam om vaccin

Nu får läkemedelsbolag inte längre marknadsföra vaccin.
För ett år sedan tog branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen, Lif, ett beslut om att begränsa sina medlemsföretag från att marknadsföra sina vaccin mot allmänheten. Regleringen började gälla redan den 1 juli 2011 men de reklamkampanjer som godkänts innan dess fick fortsätta fram till den 1 maj i år. Redan dagar efter att de nya reglerna börjat gälla har läkemedelsjätten Glaxo Smith Klines svenska dotterbolag hittat ett sätt att fortsätta informera allmänheten om vaccinationer - utan att göra reklam för sina vaccin.

De nya reglerna innebär att företagen inte längre får göra reklam där bolagens produktnamn förekommer. För att möta upp detta har läkemedelsjätten Glaxo Smith Klines verksamhet i Sverige nu lanserat en sajt, vaccinportalen.se, för att kunna tillhandahålla information till de som funderar på att vaccinera sig.



Den nya sajten
har dessutom knutits ihop med den tv-reklam som tidigare anmälts till reklamombudsmannen för könsdiskriminering men som friades i mitten på mars. Ursprungsreklamen avslutades med texten “Ska du ut och resa?” vilken följdes av en speakerröst som meddelade “Tänk på att hepatit A och B finns i stora delar av världen. Vaccinera dig med Twinrix så är du skyddad”. Den nya reklamen avslutas istället med texten “Ska du ut och resa?” och en speakerröst som säger “Tänk på att hepatit A och B finns i stora delar av världen. Vaccinera dig så är du skyddad. Läs mer på vaccinportalen.se”.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063