23948sdkhjf

Fler jobb försvinner från Astra Zeneca

Ytterligare 400 tjänster ska bort från Astra Zeneca i Södertälje.
Efter att Astra Zenecas ledning slutfört förhandlingarna med facket står det klart att ytterligare 400 tjänster försvinner från läkemedelsbolaget. Enligt Ann-Leena Mikiver, presschef på Astra Zeneca, är det inget nytt varsel som aviseras utan snarare ett resultat av tidigare beslut.

- När vi gick ut med sparplanerna i februari påpekade vi att beslutet skulle få följder för kringstjänster och det är dessa förhandlingar som nu är klara, säger hon.

Bolaget aviserade i februari att 1 100- 1 200 forskartjänster skulle försvinna och att ytterligare kringtjänster, bland annat inom administration, ekonomi och it-teknik, skulle påverkas. Det är förhandlingarna om dessa kringstjänster som nu är klara och totalt påverkas 400 anställda inom dessa områden.

Efter att alla fackliga förhandlingar nu har slutförts är det spikat att totalt 1 500 tjänster från Astra Zeneca ska bort i Sverige. Av dessa är merparten forskartjänster i Södertälje, men även Mölndal påverkas.

- Viktigt att påpeka är att det inte är 1 500 man som blir uppsagda, utan att det är 1 500 roller som påverkas. Vissa av de anställda går i pension i samband med nedläggningen och vissa tjänster kommer att outsourcas och då får personalen chans att behålla sina jobb, säger Ann- Leena Mikiver.

Hur stor andel av de 1 500 som inte är arbetslösa i slutet av året går dock inte att svara på utan att göra upp kalkyler, säger hon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062