23948sdkhjf

Nytt danskt bolag i miljardaffär

Amerikanskt bolag köper Dako för 14,4 miljarder kronor.
Bara två veckor efter att det danska läkemedelsbolaget Action Pharma tecknade ett avtal med läkemedelsjätten Abbott värt 743 miljoner kronor inträffar en ny storaffär i Danmark. Denna gång är det det danska diagnostikbolaget Dako som köps upp av det amerikanska företaget Agilent Technologies.

Köpeskillingen uppgår till 2,2 miljarder dollar, motsvarande 14,4 miljarder svenska kronor, och ska vara den största transaktionen i Agilent Technologies historia.



Dako utvecklar och
säljer antikroppar, reagenser, instrument och mjukvara för cancerdiagnostik på sjukhuslaboratorier. Agilent Technologies säljer mätinstrument för kemiska analyser inom life science-, elektronik- och kommunikationsindustrin. Bolaget har sedan en tid tillbaka antagit en ny strategi i vilken de ska utöka sin position inom life science-sektorn och förvärvet av Dako är en del av den.

- Styrkorna i de båda företagen kommer att komplettera varandra. Liksom Agilent har Dako en lång historia som ledande inom vetenskapliga framsteg och en företagskultur som värdesätter upptäckt och innovation, säger Dakos vd Lars Holmkvist, i ett pressmeddelande.

Bakom Dako står det svenskbaserade investmentföretaget EQT som köpte upp det danska bolaget från grundaren Niels Harboe och Novo Nordisk under 2007 för drygt åtta miljarder kronor.

- Under EQT:s ägarskap har Dako gått igenom en betydande utveckling. Dakos teknikplattform har stärkts genom stora investeringar och vi tror att den i många avseenden har den mest avancerade tekniken i sin sektor i dag. Vi är glada över att nu kunna avyttra ett företag som är betydligt större och starkare i dag än när det förvärvades, säger Morten Hummelmose, partner EQT, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063