23948sdkhjf

Nytt system ska ersätta kritiserade nomineringar av ledamöter till lärosätenas styrelser

Nomineringen av styrelseledamöter till universitet och högskolor ska framöver göras av oberoende personer.
Regeringen har kommit överens med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om hur externa ledamöter till lärosätenas styrelse ska nomineras samt om en ny myndighetsstruktur på högskoleområdet.

I dag nominerar svenska lärosäten vilka ledamöter de anser bör ingå i styrelserna för universitet och högskolor och valet görs av regeringen. Systemet infördes 2007 och har kritiserats både av professorer och av utbildningsministern Jan Björklund själv.

Frågan blev aktuell i oktober 2010 då professorer på Karolinska Institutet anmälde omvalet 2008 av rektor Harriet Wallberg-Henriksson till Justitieombudsmannen. Professorerna var kritiska till systemet där rektor i princip väljer styrelse och styrelsen i sin tur väljer rektor. I samband med kritiken lovade Jan Björklund att se över systemet och nu presenterar han en proposition där systemet kan komma att göras om.

I propositionen föreslår Jan Björklund att nomineringarna av ledamöter ska göras av en nomineringsgrupp, bestående av personer som känner till lärosätet väl men som inte själva är verksamma där. Därefter ska regeringen formellt utse vilka ledamöter som ska ingå i styrelsen.

Förslaget på den nya myndighetsstrukturen presenteras i samma proposition och innebär att de tre myndigheterna Högskoleverket, Verket för högskoleservice och Internationella programkontoret ska slås ihop till två myndigheter. Enligt förslaget ska den ena myndigheten ansvara för att kvalitetssäkra den högre utbildningen på lärosätena och den andra myndigheten ska främja och utveckla lärosäten samt arbeta för internationella samarbeten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078