23948sdkhjf

Japansk-svenskt samarbete ska hitta bot mot Alzheimers

Bioarctic Neuroscience och Eisai ska utvärdera fler antikroppar i hopp om att hitta nya behandlingar av Alzheimers.
Det Stockholmsbaserade bioteknikföretaget Bioarctic Neuroscience förlänger sitt Alzheimerssamarbete med japanska Eisai med tre år. Bolagen samarbetar redan i dag men genom förlängningen ska de hitta ytterligare behandlingsalternativ.

- För oss som litet bolag är samarbetet väldigt viktigt eftersom det ger oss möjligheter att utveckla nya projekt. Vi har ett ganska långt samarbete med Eisai sedan tidigare som lett till läkemedelskandidaten BAN2401, men förlängningen handlar om att hitta den nya generationens antikroppar som kan leda till nya behandlingar, säger Hans Basun, medicinsk chef på Bioarctica Neuroscience.

Bolagen började arbeta tillsammans under 2005 och samarbetet har hittills lett till läkemedelskandidaten BAN2401, som i dag befinner sig i slutfasen av en klinisk fas I-studie som genomförs i USA. Går allt som planerat kommer läkemedelskandidaten gå in i klinisk fas II till slutet av året.

Parallellt med BAN2401 kommer alltså Bioarctica Neuroscience och Eisai nu att utvärdera nya antikroppar, med olika profiler, för att se om dessa kan utvecklas till nya läkemedelskandidater.

- I dagsläget har vi tre antikroppar som vi testar i musstudier och förhoppningen är att de visar effekt och går vidare till klinik, säger Hans Basun.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078