23948sdkhjf

Politiker gav svar på tal

På Sweden Bios årsmöte lyftes åter frågan om att branschfrågorna hamnar mellan departementens stolar och vad regeringen bör göra efter Astra Zenecas nedläggning.
Vid Sweden Bios årsmöte lyftes åter frågorna om att Sverige borde ha ett life science-office likt det som finns i Storbritannien för att undvika att branschens viktiga frågor hamnar mellan stolarna på de olika departementen. Men enligt Håkan Ekengren, statssekreterare på Näringsdepartementet, blir det troligtvis inte så.

- Sverige har alltid varit ett stuprörsland, både i regeringsstrukturen, i kommuner och även i företag, och arbetar med frågor väldigt vertikalt. Det kommer alltid finnas frågor som hamnar utanför gränserna och tillhör olika departement, och därför är det istället väldigt viktigt att vi samverkar mellan departementen.

Han påpekade at t han ibland träffar kollegan på Utbildningsdepartementet, Peter Honeth, två gånger om dagen i samband med arbetet med den kommande forsknings- och innovationspropositionen och innovationsstrategin.

- Med innovationsstrategin vill sätta upp ett par hängrännor som kan kan underlätta frågor som berör de olika departementen, sa han.

Krim Talia, affärschef för Life Science på Statens forskningsinstitut, SP, presenterade SPs förslag om att omvandla delar av Astra Zenecas lokaler till två institut för life science och påpekade att regeringen måste ta beslut snart om Sverige inte ska förlora de forskare som nu friställs i Södertälje.

- Jag vet flera forskare som sitter med erbjudanden om att ta med sig familjen och flytta till USA eller olika länder i Europa för att jobba. Vill vi behålla den kompetensen måste regeringen agera snabbt, sa Krim Talia.

Lars Leijonborg, statens samordnare efter Astra Zenecas nedläggning, trodde dock inte att regeringen skulle bli räddningen för resurserna från Astra Zeneca.

- Att sätta förhoppningar till staten som lägger fram en forskningsproposition först i september gör att det blir försent. Man måste därför se sig efter finansiärer någon annanstans.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.313