23948sdkhjf

"Viktigt att visa värde tidigt i processen"

Steinar Hoeg från Astrazeneca berättar om ett pilotprojekt där läkemedelsbolagen bjuder in beslutsfattare tidigare i utvecklingsprocessen.
Steinar Hoeg från Astrazeneca berättar om ett pilotprojekt där läkemedelsbolagen bjuder in beslutsfattare tidigare i utvecklingsprocessen.

Hälsoekonomi är temat för årets utgåva av Biotech Swedens seminanarium Lyckad Läkemedelsutveckling som hålls i dag, torsdag. Detta för att allt fler företag på senare tid satsar på hälsoekonomi och vetenskaplig rådgivning vid utveckling av nya läkemedel för att ta reda på kundernas betalningsvilja.

Biotech Sweden har tidigare skrivit om att Astrazeneca, Glaxosmithkline och Johnson & Johnson är med i en pilotstudie som initierats av ett europeiskt nätverk av beslutsfattare engagerade i sjukvårdsfrågor. I dagsläget utvärderas sex läkemedelskandidater i olika faser i projektet. Steinar Hoeg från Astrazeneca har arbetat med pilotprojektet i två och ett halv år och berättar nu på seminariet hur det gått.

- Framförallt har vi reducerat risken för att misslyckas genom att släppa in kompetens utifrån tidigare i utvecklingen. Det har bland annat fått oss att utröna vilka studier som har värde och vilka som inte behöver göras och på så vis slipper vi onödiga kostnader, säger han.

Betalarna har fått en allt viktigare roll vid utvecklingen av nya läkemedel. Råden från myndigheterna har ibland lett till att projekt läggs ned för att de inte anses tillräckligt kostnadseffektiva, och även det är en viktig lärdom menar Steinar Hoeg.

-Det är otroligt viktigt att ha en dialog med relaterade myndigheter och lära sig de nya kraven. Ser vården inte en kortsiktig kostnadseffektivitet får vi visa på den långsiktiga, säger han.

Biotech Sweden uppdaterar webben löpande under seminariet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078