23948sdkhjf

Därför sänks Nobelpriset

Prissumman sänks från tio miljoner till åtta miljoner kronor.


Nobelstiftelsen i siffror
Marknadsvärdet på Nobelstiftelsens investerade kapital uppgick vid årsskiftet 2011/2012 till 2 973 miljoner kronor. Summan var 3 151 miljoner kronor föregående år.

Stiftelsens totala kostnader för 2011 var 120 miljoner kronor, av vilka 77,4 miljoner kronor gick till prisrelaterade utgifter och 20,2 miljoner kronor till Nobelveckan i Stockholm och Nobeldagarna i Oslo.
Under det senaste decenniet har Nobelstiftelsens fått så dålig avkastning på kapitalet att stiftelsen nu måste genomföra vissa sparplaner för att inte kapitalet ska urholkas. Stiftelsen tvingas därför att hålla ner kostnaderna kring Nobelpriset.

Varje år sedan 1901 har Nobelpriset delats ut till framstående forskare inom sex olika vetenskaper. Bakom priset står Nobelstiftelsen som har i uppdrag att förvalta Alfred Nobels efterlämnade förmögenhet och på senare år har stiftelsen inte lyckats få en så bra avkastning på kapitalet så att det täcker de årliga kostnaderna för Nobelpriset, Nobelfesten och stiftelsens administrativa kostnader.



Nobelprisstiftelsens styrelse har
därför beslutat att vidta vissa sparplaner och första steget är att sänka prissumman för årets Nobelpris med 20 procent. Prissumman som delas ut i samband med Nobelprisutmärkelsen uppgick innan beslutet till tio miljoner kronor. Vid nästa prisutdelning som delas ut under hösten 2012 kommer prissumman att uppgå till åtta miljoner kronor. Nobelstiftelsen kommer dessutom att reducera kostnaderna kring Nobelfesten som hålls i samband med prisutdelningen samt minska de administrativa kostnaderna kring stiftelsens verksamhet.

- Det är Nobelstiftelsen som ansvarar för att prissumman långsiktigt kan hållas på en hög nivå. Vi har gjort bedömningen att det är viktigt att vara ute i god tid med nödvändiga åtgärder, säger Lars Heikensten, Nobelstiftelsens vd, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078