23948sdkhjf

Osäkert läge för Max IV-bygget

Pengarna räcker inte till. Lunds universitet har ansökt om att få ett tillskott på 50 miljoner kronor för att klara budgeten kring Max IV.
Lunds universitet som ansvarar för byggnationen av synkotronljusanläggningen Max IV som byggs i Lund har stött på ekonomiska trångmål. Universitetet oroar sig för att kostnaderna kommer att bli oväntat höga och har därför ansökt om att få ett tillskott på 50 miljoner kronor årligen av regeringen, rapporterar Sydsvenskan.

Universitetet och rektorn Per Eriksson har utsett en grupp som ska se över finansieringen kring Max IV och hittills har universitetet identifierat fyra punkter som kan bli problematiska. Dels väntas både byggnationen, hyreskostnaderna och driftskostnaderna bli dyrare än väntat. Dels dröjer finansieringen från Region Skåne och ställer till det ytterligare för Lunds unviersitet.

– Det finns scenarier som är besvärliga för oss, och andra som är fullt hanterbara. Det är precis det vi har sagt till regeringen, att vi behöver en support på 50 miljoner kronor årligen. Så det är en viss spänning nu, säger rektor Per Eriksson, till Sydsvenskan.

– Om vi inte får pengarna så får vi göra andra omprioriteringar som kommer göra ont för universitetet. Får vi de där 50 miljonerna, då kan vi känna att det är hanterbart.

Enligt Per Eriksson är det inte fråga om att projektet riskerar att läggas ned utan snarare att det blir försenat eller att ambitionen kan sänkas. Om Lunds universitet får pengarna de efterfrågar kommer att bli klart då regeringen presenterar forsknings- och innovationspropositionen i höst.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078