23948sdkhjf

Linköping drog jackpot i Bio-X utlysning

Forskningsprojekt inom Alzheimer, lever- och prostatacancer kammade hem pengar från Uppsala Bios finansieringsprogram Bio-X.
Två projekt med bas i Linköping och ett projekt vid Karolinska Institutet får forskningsfinansiering från Bio-X programmet.

Bio-X är en satsning som syftar till att fylla tomrummet mellan akademisk forskning och industriell produktutveckling. Varje projekt ska genom samarbete med sjukvården utveckla ett projekt inom sin verksamhet och få synpunkter från dem som i slutänden ska arbeta med produkterna. De projekt som valts ut i år får finansiering från Bio-X-programmet på mellan 0,5 och två miljoner kronor.

Docent Katarina Kågedal vid Linköpings universitet får finansiering för sitt forskningsprojekt där hon ska verifiera en grupp biomarkörer hon identifierat. Förhoppningen är att biomarkörerna kan användas för att utveckla ett diagnostiskt kit för tidig diagnos av Alzheimers sjukdom.

Peter Påhlsson, professor vid Linköpings universitet, får finansiering för ett projekt i vilket han har utvecklat reagens som specifikt binder till kolhydratstrukturer på leverprotein som ändrar utseende vid cancer. Målet är att verifiera upptäckten och senare utveckla en metod för tidig diagnos av levercancer.

Chunde Li, forskare vid Karolinska Institutet är den tredje att få finansiering från Bio-X-programmet. Han får finansiering för sitt projekt där han identifierat en gensignatur i vävnadsprover som kan ge en hint om vilken behandling som ska sättas in. Pengarna ska gå till att utveckla ett kit som kan användas tillsammans med etablerade biopsi-tekniker.



De utvalda projekten
kommer utöver finansieringen att få hjälp med frågor inom patent, projektplanering och industrikontakter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079