23948sdkhjf

Bolagen som ökar mest

I delårsrapporterna för det första kvartalet finns tre forskningsbolag som har fördubblat sin omsättning jämfört med förra året.
Moberg Derma gick tidigare i år ut med att de räknar med att leverera ett positivt rörelseresultat redan under 2012 och uppdaterade därför sina finansiella mål. Under första kvartalet ökade netto-

omsättningen till 31 miljoner kronor jämfört med 5,5 miljoner samma period förra året. Den största orsaken till intäktsökningen är en ökad försäljning av bolagets nagelsvampspreparat Nalox/Emtrix. För första gången i Moberg Dermas historia har det sålt bättre i Europa och USA än i Norden, som hittills varit huvudmarknaden.

– Det här är vårt tredje lönsamma kvartal och vi är inne i en snabb tillväxtfas. Våra partners lanserar på marknader med totalt en miljard invånare i år och vårt fokus är att se till att försäljningen på de nya marknaderna tar fart, säger Peter Wolpert, vd på Moberg Derma.

Lundabolaget Genovis har också haft ett positivt kvartal. Nettoomsättningen ökade med 107 procent jämfört med samma period föregående år. Mest ökade försäljningen av produkterna ur bolagets proteinportfölj, vilken består av enzym som används för utveckling och kvalitetskontroll av biologiska läkemedel. Genovis lanserade så sent som förra året nya produkter i proteinportföljen och dessa står i dag för 35 procent av bolagets totala intäkter.

Även Orexo visade positiva siffror och mer än dubblade sin omsättning under första kvartalet med samma period året dessförinnan. Det berodde till stor del på att bolagets totala produktförsäljning under perioden ökade med 33 procent till 35,8 miljoner kronor och att intjänade royalties från tidigare affärer ökade med 39 procent till 19,4 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.088