23948sdkhjf

Neuronova sålt för 136 miljoner

Köps upp av italienska Newron Pharma.
Det italienska läkemedelsbolaget Newron Pharma har tecknat avtal med storägarna i det svenska forskningsbolaget Neuronova om att köpa upp deras aktier i det svenska bolaget. Köpet värderar bolaget till 136 miljoner kronor.

Neuronova är ett Stockholmsbaserat bolag som bildades av KI-forskarna Jonas Frisén och Ann Marie Janson Lang efter att de upptäckt att det ependymala skiktet i hjärnan innehåller adulta stamceller som har förmågan att generera nya nervceller. Bolaget har i dag två läkemedelskandidater i klinisk fas II, sNN0031 och sNN0029, som utvecklas för behandling av Parkinsons sjukdom och ALS. Preparaten verkar genom att generera nya stamcellstyper och att skydda befintliga nervceller. Förhoppningen är att kunna ta fram nya behandlingar för patienter som drabbats av progressiva neurodegenerativa sjukdomar.

Neuronovas storägare Investor och Healthcap äger tillsammans 90 procent av aktierna i bolaget och är mycket nöjda med affären.

- Både Investor och Healthcap stöder helt och fullt det strategiska utfallet av denna affär. Vi värdesätter Newron kompetens kring att ta läkemedelskandidater från klinisk fas till registreringsansökan och stöttar idén om att bygga ett europeiskt CNS-bolag som både kan gynna patienter och våra intressenter, säger Jakob Lindberg från Investor, i ett pressmeddelande.

Förvärvet genomförs under förutsättningar att Newron Pharmas aktieägare godkänner förvärvet, vilket de kommer ta ställning till under augusti.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064