23948sdkhjf

EU-programmet IMI satsar 155 miljoner kronor på säkrare vaccin

IMI satsar 155 miljoner på säkrare och effektivare vaccin.
I mars tidigare i år startades Biovacsafe, ett forskningssamarbete som samlade internationella forskare, entreprenörer och stora läkemedelsföretag med det gemensamma målet att utveckla säkrare och effektivare vacciner. Nu får forskningssamarbetet 155 miljoner kronor i stöd från EU.

Det är EU-programmet Innovative Medicines Initiative, IMI, som står bakom finansieringen på 17,5 miljoner euro, motvarande 155 miljoner kronor. IMI är ett samarbete mellan EU-kommissionen och läkemedelsföretagens europeiska industriförening, Efpia, där båda parter satsar lika stora delar pengar i en pott som sedan fördelas på framstående forskningsprojekt inom specifika områden. Med industrins finansiering inräknad satsas totalt 30,2 miljoner euro, motsvarande 267 miljoner kronor, på vaccinprojektet under en femårsperiod. Tidigare har IMI-pengar fördelats på forskningsprojekt inom reumatism och nu senast antibiotika.



Från Sverige deltar forskare från Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola i Biovacsafe-projektet. Forskarna i samarbetet ska kartlägga hur individer svarar på vacciner på cellulär, molekylär och genetisk nivå

- I ett första steg handlar det om att utveckla immunologiska biomarkörer som kan fungera som varningssignaler för vacciner som riskerar att bli överreaktiva. Vi vill också öka möjligheterna för att kartlägga vacciners biverkingar, samt att undersöka hur vacciner kan samverka med immunsystemet, speciellt när det kommer till inflammatoriska reaktioner, säger Ali Harandi, som leder Sahlgrenska akademins och Göteborgs universitets medverkan i projektet, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063