23948sdkhjf

Sprillans ny styrelse i konfliktdrabbade LU Bioscience

LU Biosciences förra styrelse avgick förra veckan efter en kapitalkris uppstått. Nu har en ny styrelse utsetts, rapporterar Rapidus.
Det Lundabaserade riskkapitalbolaget LU Bioscience har stött på patrull vad gäller bolagets framtida kapitalanskaffning. Problemet har fått samtliga styrelsemedlemmar att i torsdags förra veckan lämna sina uppdrag. Det rapporterar nyhetstjänsten Rapidus.

Orsaken ska vara att styrelsen motsatt sig att en kommande nyemission på tolv miljoner kronor skulle göras på ett sätt som skulle utesluta några av aktieägarna. Påståendet har tillbakavisats genom ett uttalande i Sydsvenskan av Carl Borrebaeck, ordförande i Lunds universitets innovationssystem. Den förra styrelsen är dock fortsatt misstänksam.

- Den avgående styrelsen står fast vid uppfattningen att Universitetet gjort sig skyldigt till en arrogans mot de mindre aktieägarna. Nu diskuterar den avgående styrelsen hur frågan ska hanteras. Vi står kvar vid uppfattningen att grova fel har begåtts, säger den tidigare styrelseordföranden Anders Vedin, till Sydsvenskan.

Lunds universitet har nu utsett nya styrelseledamöter som ska vända skutan. Lars Bruzelius, docent i företagsekonomi vid Lunds universitet och managementkonsult, Linus Wiebe, innovationsdirektör på Lunds universitet och Yvonne Mårtensson, vd i medicinteknikbolaget Cellavision.

Ordförandeklubban tar Lars Bruzelius som har erfarenhet som investerare då han som affärsängel gått in i mjukvaruföretaget Absalon och även i tidigt skede investerat i LU Bioscience.

Styrelsens första uppgift blir att förse bolaget med nytt kapital genom att genomföra en riktad emission till investerarkonsortium som universitetsledningen jobbar på.

- LU Bioscience har inte tillförts några pengar på ganska länge, vilket inneburit att portföljbolagen delvis satts i vänteläge, säger Lars Bruzelius till Rapidus.

Om emissionen får grönt ljus avgörs vid en extra bolagsstämma i slutet av juni. I LU Bioscience portfölj finns i dag bolag som Ximmune, MD-Pharma, Follicum, Pronoxis och Cantargia.

Den förra styrelsen bestod av ordföranden Anders Vedin, Pia Althin, Lars Backsell, Conny Bogentoft, Lennart Hansson och Karin Lind-Mörnesten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093