23948sdkhjf

Multivaccin mot sex allvarliga sjukdomar på gång

Nytt barnvaccin skyddar mot sex av världens allvarligaste sjukdomar. För första gången gör det europeiska läkemedelsverkets råd tummen upp för att ett vaccin används utanför EU.
Den europeiska läkemedelsmyndighetens rådgivande kommitté CHMP har lämnat ett positivt omdöme för Sanofi Pasteurs kombinationsvaccin Hexaxim för behandling av barn mellan åldrarna sex veckor och två år. Det är första gången rådet ger klartecken för ett vaccin för användning utan för EU:s gränser.

CHMP kan i samarbete med Världshälsoorganisationen WHO ge vetenskapliga yttranden för ett humanläkemedels användning utanför EU om preparatet ämnar att förebygga eller behandla sjukdomar som har stor betydelse för folkhälsan.



Vaccinet skyddar mot
difteri, stelkramp, kikhosta, hepatit B, polio samt sjukdomar som orsakas av bakterien Haemophilus influenzae typ B som bland annat orsakar hjärnhinneinflammation. Samtliga är sjukdomar som WHO klassar som de mest allvarliga.

- Vi är glada över att avge ett positivt yttrande om detta vaccin, som lovar att lindra bördan av dessa sex sjukdomar. Alla dessa sjukdomar fortsätter att orsaka oacceptabla nivåer av sjukdom och död över världen, säger Tomas Salmonsson, tillförordnad ordförande i CHMP, i ett pressmeddelande.



Vaccinet har utvecklats
av läkemedelsbolaget Sanofi Pasteur och baserar på substanser som tidigare har använts i andra vaccin, med undantag för den skyddande komponenten mot hepatit B. Bolaget har åtagit sig att följa upp inte bara biverkningar utan även vaccinets användning under ett längre tid för att se hur vaccinet fungerar i kombination med andra vacciner samt effekten hos barn med försvagat immunförsvar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062