23948sdkhjf

Forskare på Karolinska institutet får sparken

Ska ha använt EU-anslag felaktigt.
En forskare på Karolinska institutet får sparken från universitetet efter att det uppdagats att forskaren använt EU-anslag på ett felaktigt sätt, rapporterar TT. Misstankar ska ha väckts redan förra året och sedan dess har både EU-kommissionen och Karolinska institutet utrett ärendet.



Det hela började
med att EU-kommissionens research executive agency, REA, i början av maj 2011 vände sig till Karolinska institutet och påpekade potentiella avvikelser i forskarens kostnadsredovisning för ett forskningsprojekt denne fått anslag för. Forskaren hade då fått 995 000 euro utbetalt, motsvarande nio miljoner kronor, av sitt anslag. Misstankarna gällde hur pengarna fördelades mellan projektets olika partners och huruvida det uppstått jävsituation i och med att projektkoordinatorn anlitat ett bolag denne själv var delägare i samt anlitat en forskare projektkoordinatorn hade en relation med.

För att reda ut frågan anlitade Karolinska institutet revisionsbolaget Ernst and Young och i november 2011 släppte de sin granskningsrapport i vilken de var mycket kritiska till hur forskningsanslaget använts och i stor sett bekräftade REA:s misstankar.

Karolinska institutet vill inte kommentera det nyligen tagna beslutet om att avskeda forskaren.

- Jag har inga andra kommentarer än att jag kan bekräfta att en forskare fått avsked efter att gravt ha åsidosatt sina åligganden gentemot sin arbetsgivare. Vi har också överlämnat en åtalsanmälan till åklagare för bedömning om brott har begåtts, säger universitetsdirektör Bengt Norrving.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078