23948sdkhjf

Diamyd faller efter negativa studieresultat - igen

Negativa resultat i smärtprojektet med NP2 Enkefalin fick kursen att falla.
På tisdagsmorgonen rapporterade forskningsbolaget Diamyd Medical negativa studieresultat i en fas II-studie med bolagets läkemedelskandidat NP2 Enkelfalin som utvecklas för behandling av genombrottssmärta vid cancer. Nyheten fick aktiekursen att falla 40 procent.



NP2 Enkefalin är
en läkemedelskandidat som bygger på bolagets leveransteknik, NTDDS. NTDDS är en förkortning för Nerve targeting drug delivery systems. Tekniken bygger på att leverera genbaserade läkemedel direkt till nervceller, vilket ska ge en lokal effekt i de celler där behandlingen är tänkt att verka.

Studien, som innefattade 32 patienter och genomfördes vid flera olika kliniker i USA, skulle visa “proof of principle” för läkemedelskandidaten. Dock visar resultaten att det primära effektmåttet, att reducera upplevd smärta, inte uppnåddes. Bolagets vd Peter Zerhouni överraskades av resultaten men är ändå positiv. I vd-kommentarerna i bolagets delårsrapport för tredje kvartalet som också presenterades under tisdagsmorgonen skriver han:

- Avsaknaden av effekt i den dubbelblinda delen av studien är överraskande med tanke på den robusta prekliniska datan och de hoppingivande resultaten från den föregående fas I-studien med NP2 Enkefalin. Vi måste dock acceptera att vi fortfarande är i början av utvecklingen av NTDDS-tekniken i människa och konceptet med nervspecifik leverans av gener kan fungera även om effekt inte kunde påvisas i denna relativt begränsade studie, skriver han.

Han fortsätter:

- Klinisk utveckling i patienter med svårbehandlad smärta på grund av framskriden cancer är en komplicerad uppgift på många sätt. Med en etablerad säkerhetsprofil utökas våra utvecklingsalternativ. Andra sjukdomar kan visa sig vara lämpligare för detta mångsidiga behandlingskoncept, med antingen NP2 Enkefalin eller andra läkemedelskandidater från vår NTDDS-plattform.

Beskedet fick aktievärdet att falla från omkring tiokronan till ett värde på sex kronor aktien under morgonen. Efter det har kursen hämtat sig något och aktievärdet pendlar i skrivande stund omkring sju kronor aktien.

Diamyds aktie var värd omkring 140 kronor innan bolaget presenterade negativa studiedata med huvudprojektet och diabetesvaccinet Diamyd i maj förra året. Aktien föll då 85 procent och har inte hämtat sig sedan dess.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062