23948sdkhjf

Albireo tecknar licensavtal med Ferring Pharmaceuticals

Tecknar avtal med schweiziska Ferring.
Det Göteborgsbaserade forskningsbolaget Albireo tecknade i april avtal om att utlicensiera sin läkemedelskandidat elobixibat, för behandling av förstoppning, till det japanska läkemedelsbolaget Ajinomoto. Genom avtalet fick det japanska bolaget rättigheter att utveckla och kommersialisera substansen i Japan, Sydkorea, Thailand, Indonesien, Vietnam och Taiwan. Nu tecknar Albireo ett nytt licensavtal som innebär att substansen även kan nå ut i övriga världen.

- Att gå in i samarbete med Ferring Pharmaceutical är en väldigt viktig milstolpe både för Albireo och för vår substans elobixibat. Nu ser vi fram emot att samarbeta med våra partners för att utveckla substansen vidare till registrering och senare kommersialisering, säger Jan Mattsson, vd på Albireo.

Bolagen vill inte gå ut med någon summa så hur stor affären är är i dagsläget oklart. Jan Mattsson är dock mycket positiv.

- Det är en viktig affär inte bara för oss utan även för svensk biotech-industri, säger han.



Elobixibat är en
substans som utvecklas till en oral behandling av kronisk förstoppning och förstoppning hos patienter med irritable bowel syndrome, IBS. Substansen verkar lokalt i tarmen och aktiverar cirkulationen med gallsyror som i sin tur innebär att mer vätska bildas i tarmen. Preparatet är nu på väg in i klinisk utvecklingsfas III men har visat positiva effekter i tidigare i klinisk fas II.

Albireo är ett bioteknikföretag som utvecklar nya terapeutiska behandlingar mot sjukdomar i magtarmkanalen. Bolaget är ett resultat av en avknoppning från Astra Zeneca som genomfördes under 2008.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064