23948sdkhjf

Datainspektionen kritiska mot Björklunds nya regler för registerforskning

Vill se en regelrätt lag istället för en förordning.
Biotech Sweden har tidigare skrivit om den stora befolkningsstudien Lifegene som stoppades av Datainspektionen med hänvisning till att datainsamlingen stred mot personuppgiftslagen. För att studien skulle kunna fortgå presenterade regeringen i februari förslag till förordning som skulle innebära att registerforskning av liknande art som Lifegene blev laglig. Detta förslag riktar Datainspektionen nu skarp kritik mot i ett yttrande.



Datainspektionen är främst
kritiska till att det är en förordning som lagts fram och inte ett lagförslag.

- Det är riksdagens uttalade ambition att myndighetsregister med ett stort antal registrerade och ett särskilt känsligt innehåll ska regleras i lag. Därför bör det tillsättas en statlig utredning som tar fram ett noga genomtänkt och övervägt förslag om hur denna typ av befolkningsbaserad forskning ska få stöd i lagen, säger Datainspektionens ställföreträdande generaldirektör Hans-Olof Lindblom, i ett pressmeddelande.



Datainspektionen vill istället
se att en lag liknande lagen om hälsodataregister, som samlar information om cancersjuka, patienter som vårdats i slutenvård samt vilka läkemedel och förbrukningsartiklar som förskrivs med recept. Dessa register är reglerade enligt svensk lag och har angett specifika mål och villkor för insamlingen.

Samtidigt rapporterar Sveriges Radio att Datainspektionen inlett en granskning av ett av de svenska kvalitetsregistren efter att de fått in flertalet klagomål från anhöriga till patienter. Målet för granskningen är i detta fall ett register som samlar uppgifter om demenssjuka.

- Lagstiftaren har redan gjort bedömningen att vi alla ska ha rätt till det här integritetsskyddet när det gäller registrering i regionala eller nationella kvalitetsregister. Datainspektionen tycker att man inte ska ha ett sämre integritetsskydd för att man varaktigt saknar beslutsförmåga, säger Viktoria Söderqvist, jurist på Datainspektionen, till Sveriges Radio.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063