23948sdkhjf

Hallå där Douglas Williams...

...global forskningschef på Biogen Idec som just nu är i Almedalen, hur kommer det sig?
- Jag har hört så mycket om den här evenemanget och ville uppleva det själv. Det är ett evenemang som på många sätt är unikt, att allmänhet, politiker och ledare i branschen samlas är jättespännande. Sen är jag också här för att representera Biogen Idec eftersom att vi nu ser efter nya sätt att hitta samarbeten på så att vi kan utöka vår position här och då var detta ett bra tillfälle att träffa folk på.

Hur viktigt är Sverige för det globala Biogen Idec-bolaget?

- Med 5 000 anställda och dotterbolag i 30 olika länder är vi ett globalt företag. Men vi har historisk sett väldigt starka band till Sverige, både genom vårt samarbete med Sobi inom hemofili och till den svenska akademin. Vi är väldigt aktivt inblandade i akademisk forskning och rör oss mycket på konferenser runt om i världen och där tar den svenska akademin, speciellt Karolinska Institutet, mycket plats.

Biogen Idec har i dag 14 kliniska prövningar igång i Sverige. Vilka är de främsta anledningarna till att ni förlägger prövningar här?

- Det finns väldigt bra forskare här som jobbar på bra sjukhus och är engagerade sitt deltagande i de kliniska prövningarna. Det finns också bra stödfunktioner som underlättar insamlingen av data till studierna. Men i stort väljer vi platser där vi vet att samarbetet har fungerat bra förut och det gör de i Sverige.

Sett ur ett globalt perspektiv, vad skulle göra Sverige mer attraktivt som prövningsland?

- Sverige är ett bra prövningsland, men det finns det även andra länder som är. Jag vill inte kategorisera länder som bra och dåliga prövningsländer, men görs studierna i Sverige på ett bra sätt även i fortsättningen så är det bra.

Under Almedalen satt du med i ett rundabordssamtal med bland annat Lars Leijonborg och företrädare från både politiken och branschen, vilka huvudfrågor diskuterade ni?

- Vi pratade om många breda frågor men några punkter som vi pratade mycket om handlar om hur vi ska kunna bädda för bättre samarbeten, hur vi kan snabba på godkännandeprocessen för nya läkemedel så att de når ut till patienterna fortare.

- Det har varit många bra samtal med engagerade parter. Bra dialog.

Har något särskilt dragit till sig din uppmärksamhet under Almedalen?

- Eventet i sig själv är väldigt speciellt. Det är otroligt att så många programpunkter och besökare kan rymmas i Visby under de här dagarna. Där har jag inte sett något liknande i USA.

- Sverige är verkligen innovatörer vad gäller en sådan här typ av mässa. Jag hörde någonstans att även Danmark skulle prova på att arrangera något liknande, så det är kul att det sprider sig.

Har du knutit några kontakter som du kommer att följa upp?

- Ja, absolut. Jag har träffat många intressanta människor här och vissa kommer jag följa upp direkt då jag kommer tillbaka till huvudkontoret i Boston, USA.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063