23948sdkhjf

"Forskning är nyckeln till Europas framgång"

ESOF 2012 i Dublin. EU-kommissionären Màire Geoghega-Quinn tycker att det är viktigt att satsa på forskning även om det ekonomiska läget är tufft.
Irlands president Michael D. Higgins invigde under onsdagskvällen Europas största konferans för vetenskap, Euroscience Open Forum, Esof, som i år tar plats i Dublin, Irland. Han öppnade den fem dagar långa konferensen med att understryka att det är just konferenser som Esof som lägger grunden för framtidens upptäckter och forskningsframsteg.

- Den inspiration, fortbildning och det nätverk som Esof är kommer säkert att bidra med innovationer som blir nyckeln till framgång i både Europa och för resten av världen, sa han.

Även EU-kommissionären för forskning, innovation och vetenskap Màire Geoghega-Quinn är övertygad om att forskning och vetenskap är lösningen för Europa att både klara sig ur den rådande ekonomiska krisen men även att stå sig i den globala konkurrensen.

- Det ekonomiska läget är tufft i Europa men trots det måste vi fortsätta satsa på forskning och utveckling. Till nästa ramprogram vill vi därför öka den totala budgeten till 80 miljarder euro.

- Men alla är inte eniga om detta och regeringarna i de länder som har det tuffast ekonomiskt motsätter sig idén om att öka budgeten för nästa ramprogram. Men forskning är nyckeln till Europas framgång, sa hon.

Omkring 5 000 deltagare besöker konferensen varav 500 är talare. Fem nobelpristagare är på plats, bland annat nobelpristagarna i medicin eller fysiologi Jules Hoffmann (2011), James Watson (1962) och Peter Doherty (1996). Omkring 150 seminarium och workshops hålls under teman som forskning, finansiering, open access samt förutsättningarna för doktorander och forskare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063