23948sdkhjf

Genombrott för forskning om Alzheimer

Isländsk forskning stödjer teorin om att plack orsakar Alzheimers.
Isländska forskare har hittat en mutation som förebygger Alzheimers sjukdom. Kari Stefansson, vd för det isländska forskningsföretaget Decode Genetics som är en av aktörerna bakom studien, var i helgen på vetenskapsmässan Euroscience Open Forum i Dublin och presenterade forskningsresultaten.

- Vi har hittat en mutation i APP som ger ett nästintill komplett skydd mot Alzheimers sjukdom. Läkemedelsindustrin har länge försökt att hitta ett botemedel mot sjukdomen och den här studien öppnar för terapier som borde ges i dricksvattnet, sa han under sin föreläsning Understanding the heel of Achilles.

Forskarvärlden är uppdelad i två läger vad gäller uppkomsten och orsaken bakom Alzheimers sjukdom. Enligt det ena lägret orsakas Alzheimers sjukdom av plackbildning som uppstår efter att amyloid prekursorprotein producerar det skadliga ämnet beta-amyloid och denna teori stärks nu av den aktuella studien.

- Det som är intressant är att våra data stödjer vissa läkemedelskandidater som är under utveckling och vissa av dem testas redan i kliniska studier, säger Kari Stefansson.

Forskarna vid Decode Genetics har samarbetat med läkemedelsföretaget Genentech och tillsammans har de undersökt genetisk information hos 1 795 isländska åldringar. Resultaten visar att en mutation i allelen A673T i APP-genen var signifikant mer vanlig bland de åldringar som inte drabbats av Alzheimers sjukdom jämfört med de som drabbats av sjukdomen.

Efter att forskarna fann mutationen har Genentech genomfört in vitro-studier som visar att celler vars APP-gen förstärkts med A673T-allelen signifikant reducerar plackbildningen i jämförelse med celler med vanlig APP-gen.

Artikeln A mutation in APP protects against Alzheimer’s disease and age-related cognitive decline publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078