23948sdkhjf

Astrazenecas Brilinta/Brilique i ny stor studie

Läkemedlets effekt på patienter med PAD, perifer artärsjukdom, ska undersökas och jämföras med bästsäljaren Plavix.


Astra Zenecas blodproppshämmare ticagrelor, med namnet Brilique i Europa och Brilinta i USA och Australien, är godkänd för behandling av ACS, akuta kranskärlssjukdomar, men inte för PAD.

Nu inleder Astra Zeneca en global klinisk studie där ticagrelors effekt ska jämföras med Bristol-Myers blodförtunnande läkemedel Plavix på 11 500 patienter med perifer artärsjukdom. Plavix (clopidogrel)är en av världens mest sålda läkemedel och har nyligen börjat säljas i generiska kopior.

Den nya studien , kallad Euclid, är en del av Astra Zenecas långsiktiga Parthenonprogram, där ticagrelors effekt ska studeras på totalt 51 000 patienter världen över. Första studien i programmet var Plato, där Brilintas effekt studerades på 20 000 patienter med risk för blodproppar. Plato låg till grund för FDA:s godkännande av Brilinta i USA.

Euclid kommer att omfatta 11.500 patienter i åldern 50 år eller äldre på platser runt om i världen. Cirka 27 miljoner människor lider av perifer artärsjukdom i Europa och Nordamerika.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063