23948sdkhjf

Två nya läkemedel mot fetma godkända i USA

Första bantningspreparaten som har godkänts på 13 år.


För några veckor sedan meddelande det amerikanska läkemedels- och bioteknikföretaget Arena Pharmaceuticals att deras läkemedel lorcaserin hydrochloride, med namnet Belviq, har godkänts av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för behandling av personer med kraftig övervikt.

Igår kom dessutom nyheten att FDA har godkänt ett annat läkemedel mot fetma, Qsymia från amerikanska biomedicinska företaget Vivus. Innan dessa båda har FDA inte godkänt något nytt läkemedel för långsiktig viktminskning sedan 1999.

Att det är svårt att få läkemedel mot fetma godkända beror på att de ofta dras med svåra biverkningar. Även dessa nya läkemedel kan påverka hälsan negativt. Belviq kan exempelvis ge depression, migrän, minnesluckor och hjärtproblem. År 2010 avslog FDA Vivus ansökan för Qsymia eftersom det finns tecken på att läkemedlet kan orsaka fosterskador. Fertila kvinnor rekommenderas nu att ta graviditetstest innan behandling med Qsymia påbörjas och regelbundet därefter.

Både Belviq och Qsymia får ges till vuxna patienter med ett Bmi på 30 och uppåt, eller till patienter med Bmi på 27 eller mer om de också har högt blodtryck, höga blodfetter eller typ 2-diabetes.

Lorcaserin hydrochloride aktiverar serotoninreceptorer i hjärnan på ett sätt som minskar aptiten. Qsymia är en kombination av två läkemedel som redan finns, phentermine och topiramate. Phentermine hämmar aptiten och topiramate ökar mättnadskänslan efter måltid.

Intressant i sammanhanget är att svenska Biovitrum, numera Sobi, för tio år sedan sålde rätten till en läkemedelskandidat som liknar Belviq, BVT.933, till Glaxosmithkline. Läkemedelsjätten valde dock att inte gå vidare med projektet och Biovitrum fick då tillbaka rättigheterna. För tre år sedan sålde Biovitrum BVT.933 och några andra småmolekylära läkemedel till det brittiska läkemedelsbolaget Proximagen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157