23948sdkhjf

Pharmalundensis söker tillstånd för CFS-studie

Vill ge kvicksilverbindande substans till patienter med kroniskt trötthetssyndrom.


Forsknings- och utvecklingsbolaget Pharmalundensis meddelar att de har lämnat in ansökningar till Läkemedelsverket och regionala etikprövningsnämnden i Lund för att få tillstånd att genomföra en klinisk studie. Den kvicksilverbindande substansen Iodocarb ska ges till patienter med kroniskt trötthetssyndrom (CFS).



Studien
planeras vara en öppen pilotstudie med 20 patienter av båda könen i åldern 35-60 år. Alla som deltar kommer att få aktiv substans.

Motivet bakom studien anges vara att personer som utsatts för höga halter kvicksilver i sitt yrke enligt vissa undersökningar uppvisar symptom som liknar kroniskt trötthetssyndrom.

CFS, även kallad ME, myalgisk encefalomyelit, är en sjukdom som bland annat kännetecknas av svår trötthet, minnes- och koncentrationssvårigheter, sömnbesvär samt värk i leder och muskler.

Företaget har enligt pressmeddelandet även lämnat in en patentansökan för att skydda användning av joderat aktivt kol för behandling av kroniskt trötthetssyndrom.

Pharmalundensis är ett Lundbaserat företag på Ideon bioincubator. Företaget forskar även på en behandlingsmetod för lungsjukdomen KOL.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079