23948sdkhjf

Lundbeck misstänks för konkurrensbrott

Anklagas av EU-kommissionen för att ha blockerat generiska produkter från europamarknaden.
EU-kommissionen har skickat ett meddelande med invändningar, så kallad statement of objections, till den danska läkemedelsföretaget Lundbeck angående avtal som bolaget har haft med tillverkare av generiska läkemedel. Det handlar om Lundbecks antidepressiva läkemedel citalopram, som marknadsförs under namnet Cipramil.

Fyra bolag som tillverkar billigare versioner av läkemedlet ska enligt kommissionens granskning ha avstått från att träda in på marknaden mot betalning. Detta i form av direkta överföringar, förvärv av generisk citalopram i lager för senare destruktion och genom distributionsavtal som garanterade en vinst.

Lundbeck förnekar anklagelserna i ett pressmeddelande.

- Lundbecks policy är att följa alla tillämpliga lagar, inklusive konkurrensbestämmelser, och denna policy tas på stort allvar av företaget och dess anställda, säger Mette Carlstedt, chefsjurist på Lundbeck..

Företag som bryter mot EU:s konkurrenslagstiftning kan i värsta fall få böter på upp till 10 procent av omsättningen. Lundbäcks intäkter uppgick förra året till 16 miljarder euro, motsvarande 135 miljarder kronor.

EU-kommissionen granskar även andra bolag för misstänkta överträdelser av konkurrensreglerna, bland andra Johnson & Johnson och Novartis.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.086