23948sdkhjf

Diagnosverktyg bättre än människa på att upptäcka hudcancer

Medtech-bolaget Sciebase metod bättre på att diagnosticera malignt melanom än dermatologer, enligt ny studie.
Det Stockholmsbaserade medicinteknikföretaget Scibase visar positiva resultat i en klinisk studie där bolagets verktyg för att diagnosticera hudcancerformen malignt melanom utvärderats.

Scibase utvecklar ett diagnostiskt verktyg, Nevisense, som är sprungen ur forskning från Karolinska institutet. Forskningen bakom verktyget baserar på elektrisk impedans spektroskopi, EIS, som utnyttjar de olika elektriska egenskaper hos mänsklig vävnad för att kategorisera cellstrukturer och därigenom detektera maligniteter.

- Dagens metod för detektion samt diagnos av malignt melanom är visuell, subjektiv och osäker. Dermatologer får nu tillgång till ett objektivt verktyg som tillhandahåller värdefull information som inte har varit tillgänglig tidigare, säger Anders Lundqvist, vd för Scibase, i ett pressmeddelande.

- Nevisense kommer även att kunna tillföra värde till patologer då studien har bekräftat att patologin är långt ifrån 100-procentigt säker. Det innebär att patienter riskerar att få felaktig diagnos samt utebliven behandling.

I studien deltog 22 kliniker i USA och Europa och totalt ingick 1 900 patienter. Studiedatan kommer att användas i dels i den regulatoriska processen i USA och i senare skede då bolaget räknar med att lansera produkten i Europa och Australien under första kvartalet 2013.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063