23948sdkhjf

Trippelt bakslag i Big Pharma

Tre läkemedelskandidater som utvecklades i sen fas har lagts ner. Orsaken: Ingen effekt.
Under loppet av tre dagar har tre stora läkemedelsbolag mött motgångar i utvecklingen av nya läkemedelskandidater. I början av veckan meddelade Pfizer och deras samarbetspartner Johnson and Johnson att de skulle lägga ner utvecklingen av läkemedelskandidaten bapineuzumab som ges intravenöst för behandling av Alzheimers sjukdom. Anledningen var att preparatet misslyckats med att visa effekt på patienternas kognitiva eller funktionella egenskaper i bolagens kliniska fas III-studie.



Två dagar senare
beslutade Astra Zeneca och BTG sig för att stoppa utvecklingen av AZD9773 för behandling av svår blodförgiftning. Detta efter att preparatet inte lyckats med att visa effekt i en klinisk fas II-studie. I går, torsdag, lade också Amgen ner ett utvecklingsprojekt, läkemedelskandidaten AMG 479 med den aktiva substansen ganitumab som utvecklades för behandling av metastaserande bukspottkörtelcancer. Även här var anledningen att läkemedelskandidaten inte kunde visa effekt i det fas III-program den utvecklades i.

Samtidigt har läkemedelsjätten Merck meddelat att de pausar utvecklingen av bolagets kombinerade kolesterolläkemedel MK-0524B. Läkemedlet var tänkt att både höja nivån av det goda kolesterolet samtidigt som det höll det dåliga kolesterolet i schack. Planen var tidigare att skicka in registreringsansökan för den amerikanska marknaden under 2014. Skälet som anges är “affärsmässiga anledningar”, rapporterar den amerikanska nyhetstjänsten Biospace.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125