23948sdkhjf

Röda siffror för Active Biotech

Negativa resultat i halvårsrapporten.


Halvårsrapport januari-juni 2012, i miljoner kronor
Jan-jun 2012 Jan-jun 2011 Resultat efter skatt -123,5 77,7 Nettoomsättning 96,6 228,8
Forskningsbolaget Active Biotech redovisar en förlust på - 123,5 miljoner kronor i resultat efter skatt för första halvåret 2012. Detta kan jämföras med resultatet för samma period föregående år som var 77,7 miljoner kronor.

Det negativa resultatet förklaras i rapportkommentaren med att forsknings- och utvecklingskostnaderna ökat i samband med att bolagets läkemedelskandidat tasquinimod, som utvecklas för behandling av prostatacancer, gått in i fas III. Bolagets intäkter för perioden ska dessutom vara lägre i jämförelser med samma period förra året.

Trots negativa resultat verkar bolaget ha en spännande period framför sig. Efter rapportperioden har Active Biotech och samarbetspartnern Teva lämnat in en ansökan om marknadsgodkännande för läkemedelskandidaten laquinimod till det europeiska läkemedelsverket, EMA. Preparatet utvecklas för behandling av multipel skleros och bolagen har sikte på både den amerikanska och europeiska marknaden. I USA har bolagen dock fått backning av det amerikanska läkemedelsverket FDA och kom nyligen fram till att ytterligare en fas III-studie med ny studiedesign skulle krävas innan registreringsansökan kunde lämnas in. I samband med att registreringsansökan nu lämnades in till EMA fick Active Biotech fem miljoner amerikanska dollar, motsvarande 33,5 miljoner svenska kronor, i milstolpeersättning från Teva.

Bolaget har i dag totalt sju projekt igång i klinisk fas varav fyra projekt är inom inflammation och autoimmuna sjukdomar och resterande tre är utvecklas inom cancerområdet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08