23948sdkhjf

Amerikansk domstol tycker fortfarande att gener kan patenteras

Anser fortfarande att det är okej att ta patent på gener, trots att Supreme Court bett domstolen att ompröva beslutet.
Turerna kring huruvida det är möjligt att ta patent på gener har varit många i USA. Efter flertalet överklaganden har en tvist i ämnet nått den sista instansen, Supreme Court, men bollades i våras ändå tillbaka till den amerikanska överklagandedomstolen Court of appeals for the federal circuit, CAFC. Överklagandedomstolen, som i september förra året beslutade att genpatent är möjliga har nu kommit fram till samma slutsats igen.

- Patenttvister i USA kan drivas i tre steg eller instanser. Först tas frågan upp i en distriktsdomstol med en jury närvarande. Den som förlorar kan sedan överklaga domslutet och frågan går då vidare till överklagandedomstolen CAFC. Om beslut som tas i CAFC överklagas så går ärendet vidare till Supreme Court, som också är sista instansen, säger Niklas Mattsson på Awapatent.

Det hela startade med att patenten för Myriad Genetics gentester, som baserades på de framrenade och isolerade bröstcancergenerna BRCA1 och BRCA2, ogiltigförklarades under 2010. Detta efter att ett antal patient- och läkarorganisationer överklagat patenträttigheterna för gentesterna med motiveringen att patent på gener inte borde vara tillåtna. När Myriad överklagade beslutet och ärendet nådde överklagandedomstolen gick denna domstol istället på företagets linje och tog i september 2011 ett beslut som återupprättade patenten.

- Sedan dess har ärendet nått Supreme Court men bollats tillbaka till överklagandedomstolen för omprövning i ljuset av en annan dom. Överklagandedomstolen har nu i sin tur tagit samma beslut igen, och nu är det upp till de inblandade parterna att avgöra om de ska överklaga ärendet igen, säger Niklas Mattsson.

- Väljer Supreme Court då att ta upp ärendet är beslutet som tas i Supreme Court det sista ordet och kan inte överklagas vidare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.345