23948sdkhjf

Uppsalastudenter vill lösa antibiotikafrågan

Vill inte hitta ett nytt antibiotika utan vill bekämpa själva resistensen.
Nu är det snart dags för årets upplaga av den internationella biotekniktävlingen The international genetically engineered machine contest, Igem, som hålls varje år. Ett lag med 25 studenter från Uppsala universitet deltar i årets tävling och bidrar med ett projekt inom antibiotikaresistens.

- Multiresistenta bakterier är ett växande världsproblem. Istället för att döda bakterierna direkt så vill vi angripa antibiotikaresistensen som sådan, och därmed få bakterierna återigen känsliga för vanliga antibiotika. Vi arbetar på tre nivåer: att få dem att göra sig av med resistensplasmider, att störa gentiska regulatoriska nätverk och att styra ner uttrycket av resistensgener, säger Arvid Hedén Gynnå, en av studenterna som är med och tävlar.

Vilka svårigheter står ni inför?

- Självklart är det svårt att lösa ett så stort problem som antibiotikaresistensen, men de största utmaningarna just nu är att koordiera alla lagmedlemmar, att få resultat inom den korta tidsfristen och att driva hela projektet framåt med den lilla budget vi har, säger Arvid Hedén Gynnå.

Finalen avgörs på MIT i USA i november, vad tror ni om er chans?

- Vårt projekt har en oerhört stor samhällsrelevans samt kombinerar och förfinar flera innovativa metoder. Vi tror därför att bara vi får systemen att funka, vilket ser ut att gå bra, så har vi mycket goda chanser att ta oss vidare till MIT, säger Arvid Hedén Gynnå.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078