23948sdkhjf

Steen stöttar SP:s förslag om toxlabb

Södertäljes samordnare sätter press på regeringen inför kommande budgetproposition.
I början av juli la Statens forskningsinstitut, SP, fram ett förslag om att omvandla Astrazenecas säkerhetsenhet till ett toxikologiskt laboratorium som skulle ingå i SP:s skara av forskningsinstitut. Nu får de stöd av Anitra Steen, som på uppdrag av Södertälje kommun ska samordna insatserna kring Astrazenecas nedläggning i kommunen.

I en debattartikel i Dagens Nyheter slår hon, tillsammans med Peter Larsson, samhällspolitisk direktör från Sveriges ingenjörer, och Mattias Öberg, ordförande i Svensk toxikologisk förening, ett slag för bevarandet av säkerhetsenheten.

“Vi lever i kemins tidevarv. Den alltmer utbredda användningen av kemikalier påverkar inte bara de produkter som vi omger oss med, utan även vår förmåga att lindra och bota sjukdomar, att få en effektiv livsmedelsförsörjning och att bromsa den pågående klimatförändringen”, skriver de och fortsätter:

“Sverige har nu en unik möjlighet att skapa ett toxikologiskt institut med ett brett uppdrag som bygger på och vidareutvecklar de tillgångar – kompetens, utrustning och lokaler – som Astra Zeneca lämnar i Södertälje i och med att företagets toxikologiska enhet stängs.”

Artikelförfattarna vill se tre konkreta förändringar. Dels att regeringen ska avsätta pengar för bryggfinansiering i kommande budget dels att det ska göras från flera departement eftersom upprättandet av ett toxikologiskt laboratorium skulle gagna flera departementsområden. Lokalerna och utrustningen bör enligt artikelförfattarna säljas till ett rimligt pris och där kan Astrazeneca bidra med att säkerställa att institutet bildas. Sist vill de se ett nationellt samarbete mellan olika lärosäten för att bäst nyttja institutet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064