23948sdkhjf

Björklund satsar tre miljarder på elitforskare

Gynnar enskilda forskare istället för att ge pengar till centrumbildningar och stora institutioner.
Jan Björklund har tidigare deklarerat att regeringen tänker satsa på spets snarare än bredd i den kommande forskningspropositionen som presenteras under hösten. På DN:s debattsida i dag beskriver han nämare hur detta ska gå till. Istället för att ge pengarna till centrumbildningar och stora institutioner ska Björklund gynna enskilda forskare mer långsiktigt i syfte att uppmuntra dem att våga satsa på innovativa projekt med hög risk.

Han vill också skapa elitprogram för yngre forskare för att ge dem möjlighet att bli självständiga och bygga upp sin egen forskning. För att höja nivån på svensk forskning ska landets rektorer få särskilda medel till att rekrytera utländska förmågor till svenska lärosäten. Även principen för hur forskningsmedel fördelas över landet ska förändras, de lärosäten som profilerar sig strategiskt, attraherar andra finansiärer och har forskning med internationellt genomslag ska främjas.

När Björklund deklarerade att han vill satsa på elitforskare i augusti möttes förslaget av olika reaktioner. I en opionionsundersökning på Biotech Sweden nätupplaga efter utspelet om elitsatsningen ansåg 76 procent av 146 personer att elitsatsningar var bra. De resterande 24 procent av rösterna ansåg att förslaget var dåligt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063