23948sdkhjf

Regeringen sänker bolagsskatten

Går från 26,3 procent till 22 procent.
Två dagar efter att regeringen släppt förhandsinformation om den kommande budgetpropositionen i form av satsning på forskning och innovation släpper de nu en ny nyhet. Bolagsskatten sänks och avdrag för investerarstöd kommer att ses över.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2013 föreslagit att bolagsskatten ska sänkas från en nivå som i dag är på 26,3 procent till 22 procent med start från och med den 1 januari 2013. Detta efter att man sett att flera europeiska länder sänkt bolagsskatten och att Sverige på så vis halkat efter. Bolagsskatten, den skatt som företag betalar på varje krona i vinst, har länge haft en betydande roll för var globala företag placerar sina dotterbolag. Genom att sänka skatten hoppas regeringen kunna indirekt gynna även svenska småföretag som ofta är underleverantörer till de globala bolagen.

I samma veva meddelar regeringen att de planerar att se över investerarstödet och kommer eventuellt att införa ett särskilt skatteavdrag för dessa. Men förslaget är bara påbörjats och måste godkännas av EU-kommissionen innan avdraget kan börja gälla. Detta kan ske som tidigast 1 september 2013.

När Biotech Sweden tidigare tog tempen på hur viktigt sänkt bolagsskatt är var åsikterna blandade. I skrivande stund anser 30 procent av de svarande att sänkt bolagsskatt är jätteviktig, 38 procent tycker att det är bra, men att det finns viktigare åtgärder för ökad konkurrenskraft i Sverige. 27 procent tycker inte alls att det är viktigt och de resterande sex procenten har ingen uppfattning. Vad tycker du?
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062