23948sdkhjf

Oxthera tar in pengar till studie

Bryter tystnaden. Ska starta en ny klinisk prövning med behandling av primär hyperoxaluri.
Det svenska forskningsföretaget Oxthera har tagit in 39 miljoner kronor genom en företrädesemission. Pengarna ska finansiera en klinisk studie med syfte att utvärdera bolagets läkemedelskandidat Oxabact för behandling av patienter med primär hyperoxaluri.

Läkemedelskandidaten testades i en klinisk fas II/III-studie på 42 patienter under 2008 och därefter har det varit tyst. Enligt ett pressmeddelande har bolaget under tiden arbetat med produktutveckling.

- Vår kartläggning och analys av Oxtheras tidigare vetenskapliga fynd och kliniska resultat har resulterat i en förbättrad produkt, vilken kommer att ligga till grund för vår ansökan till regulatoriska myndigheter senare under året att genomföra en bekräftande klinisk studie, säger bolagets vd Elisabeth Lindner, i pressmeddelandet.

Primär hyperoxaluri är en ovanlig genetisk sjukdom som leder till att kroppseget oxalat förekommer i höga nivåer i blodplasma och urin vilket kan leda till njurskador som njursten och förkalkning av njurarna. Obehandlad kan sjukdomen leda till njursvikt och för tidig död.

I dag saknas läkemedelsbehandling av sjukdomen och den enda utvägen för patienter är att få en lever- eller njurtransplantation.

Oxthera har tagit fram en behandling där frystorkade levande bakterier ges oralt i kapslar. Läkemedlet ska levereras till nedre delen av tunntarmen där oxalatet sedan bryts ned. Oxabact har fått särläkemedelsstatus i EU och USA och bolaget för just nu diskussioner med respektive myndigheter om läkemedelskandidatens utvecklingsplan.

I emissionen deltog bolagets tidigare ägare, däribland investmentbolaget Healthcap, Industrifonden och Q-Med, en svensk verksamhetsdel inom det schweiziska Galderma.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078