23948sdkhjf

Regeringssatsning skapar nya arbetstillfällen

Södertälje kommuns samordnare positiv till regeringens beslut om att upprätta ett forskningsinstitut i Södertälje.
På den pressträff som regeringen höll på Scilifelab den 11 september i år lovades det att 100 miljoner kronor under 2013 ska gå till ett institut för hållbar processutveckling och katalys i Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP:s regi. Vid det tillfället var regeringen inte beredd att uppge var det nya institutet skulle vara placerat. Men enligt Krim Talia, affärsområdeschef inom life science på SP, är det klart att det blir i Södertälje.

- Vi har fått klartecken om finansiering för institutet de närmaste tre åren, precis hur mycket det handlar om får vi veta i samband med forskningspropositionen som kommer i oktober, säger han.

Anitra Steen, som är Södertälje kommuns lokala samordnare för Astrazenecas nedläggning, ser positivt på att institutet hamnar i Södertälje.

- Det skapar nya arbetstillfällen och förhoppningsvis kan det också ha positiv påverkan på vår dialog med akademin så att fler verksamheter kan förläggas i Södertälje. Här finns unika förutsättningar med topputrustade laboratorier där man kan börja forska från första kronan. Sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv anser jag att det innebär möjligheter som är för bra för att bara förbise, säger hon.

Vad det gäller personalen så var läget i mitten av september, då Astrazeneca höll sina arbetsmarknadsdagar, ännu oklart för cirka 800 av de 1 400 som blivit utan jobb. Även om över 600 av de tidigare Astraanställda vet vad de ska göra i framtiden är det långt ifrån alla som har hittat ett jobb inom life science sektorn i Stockholmsområdet eller ens i Sverige. Läs mer om arbetsmarknadsdagarna här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078