23948sdkhjf

Ingen affär för Neuronova

Ägarna i den utpekade köparen Newron Pharma röstade ned förslaget om att förvärva det svenska forskningsbolaget.
Innan sommaren gick det Stockholmsbaserade forskningsbolaget Neuronova ut med att det italienska läkemedelsbolaget Newron Pharma tecknat avtal med Neuronovas storägare om att köpa upp deras aktier i det svenska bolaget. Budet, som värderade bolaget till 136 miljoner kronor, har nu stött på patrull och affären blir inte av.

Neuronova är ett bolag som bildades av KI-forskarna Jonas Frisén och Ann Marie Janson Lang efter att de upptäckt att det ependymala skiktet i hjärnan innehåller adulta stamceller som har förmågan att generera nya nervceller. Bolaget har i dag två läkemedelskandidater i klinisk fas II, sNN0031 och sNN0029, som utvecklas för behandling av Parkinsons sjukdom och ALS. Preparaten verkar genom att generera nya stamcellstyper och att skydda befintliga nervceller. Förhoppningen är att kunna ta fram nya behandlingar för patienter som drabbats av progressiva neurodegenerativa sjukdomar.

Newron Pharma fokuserar på nya terapier inom CNS-området och skulle således vara en lämplig köpare av Neuronova, men affärens genomförande hängde på att Newrons aktieägare skulle godkänna köpet vid en bolagsstämma, vilket de inte gjorde.

Det italienska bolaget kommunicerade direkt efter bolagsstämman att en klar majoritet röstat för förvärvet men att målet om att två tredjedelar skulle godkänna affären inte uppnåddes. Det var dock på håret eftersom 66,32 procent röstade för förslaget, med det krävdes 66,67 procent för att affären skulle genomföras.

Enligt Newrons utsago ska frågan ha avgjorts av en av storägarna som med anledning av bolagsstämman utökat sitt aktieinnehav för att få mer kraft i sin röst.

En anledning som rapporterats i utländska medier är att Newrons aktieägare tyckte att förvärvet var för dyrt och att det skulle ske på bekostnad av Newrons mest lovande projekt, läkemedelskandidaten safinamide, som utvecklas i sen fas för behandling av Parkinsons sjukdom.

Life Science Sweden har försökt att nå ledningen i Neuronova.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172