23948sdkhjf

Nytt varsel på Bioinvent

Forskningsbolaget säger upp ytterligare 20 anställda.
I slutet av juli varslade forskningsföretaget Bioinvent 21 anställda om uppsägning. Detta som ett resultat efter att utvecklingsprojektet med blodproppspreparatet TB-402 lades ned tidigare i våras. Nu sägs ytterligare 20 anställda upp från det Lundabaserade bolaget.

Bioinvent möttes i början av juni av stora bakslag då partnern Roche beslutade att gå ur samarbetsavtalet gällande cancerpreparatet TB-403. Samtidigt upptäckte bolaget att läkemedelskandidaten TB-402 för behandling av blodproppar gav en ökad risk för blödning och projektet lades ned.

I dag, tisdag, meddelar bolaget att de gör en “fokusering av verksamheten” med syfte att bli självfinansierade. Den nya verksamheten innebär att ytterligare 20 anställda ska sägas upp och tillsammans med det förra varslet beräknas bolaget göra kostnadsbesparingar på 75 miljoner kronor redan nästa år. Efter nedskärningarna kommer totalt 39 heltidsanställda arbeta med forskning och utveckling på bolaget.

- Vi beklagar att förändringen av vår organisation drabbar våra anställda. Vi är dock förvissade om att fokuseringen stärker bolaget och vår långsiktiga utveckling, säger Bioinvents vd Svein Mathisen, i ett pressmeddelande.

Bioinvent har i dagsläget fem avtal med större företag såsom Human Genom Sciences, Genentech och Thrombogenics och har utöver sitt antikroppsbibliotek tre läkemedelskandidater i klinisk fas. Genom fokuseringen av verksamheten kommer bolaget framöver att fokusera på cancer i den egna antikroppsbaserade läkemedelsutvecklingen.

- Vi går från att vara verksamma inom flera medicinska områden till att ha fokus främst på cancer, såsom BI-505, nu i klinisk fas-I, för behandling av multipelt myelom samt på två nya läkemedelskandidater, med förväntad start av preklinisk utveckling med toxikologiska studier under sommaren nästa år. Vi avser att i ett tidigt skede knyta utvecklingspartners till de egna programmen, säger Svein Mathisen i pressmeddelandet.

Han fortsätter:

- Vi ser goda möjligheter att öka intäkterna från våra externa program och på så sätt öka självfinansieringen av vår verksamhet markant. När läkemedelskandidaterna från våra samarbeten avancerar genom den kliniska utvecklingen erhåller Bioinvent milstolpsersättningar. Vi förväntar oss att kliniska studier av minst två produktkandidater från existerande samarbeten inleds redan under nästa år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.421