23948sdkhjf

Wallenberg strör pengar över forskningen

En Linköpingsprofessor och en Umeåprofessor får mest i anslag i årets utdelning från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
Knut och Alice Wallenberg s stiftelse delar i år ut drygt 700 miljoner kronortill forskning inom teknik, fysik, matematik, övrig naturvetenskap och medicin fördelat på 25 projekt. Tio av dessa är medicinprojekt som tilldelats mellan 11,8 och 47 miljoner kronor vardera.

De senaste fem åren har stiftelsen delat ut 4,8 miljarder kronor till svensk forskning.

– Starka grundforskningsmiljöer är fundamentet för framgångsrik tillämpad forskning. Det är ett gott betyg att de internationella bedömargrupperna som utvärderat ansökningarna funnit att så många håller hög klass. För att nå banbrytande rön behövs en långsiktig trygghet som också tillåter misslyckanden, vi hoppas att denna anslagsform medger detta, meddelade Göran Sandberg, verkställande ledamot i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, till nättidningen Realtid 24.

De projektledare som fick mest pengar den här gången var professor Stefan Thor vid Linköpings universitet som fick 47 miljoner kronor till projektet “Temporal competence changes in neural progenitor cells” och professor Marlene Landström vid Umeå universitet som fick 36,7 miljoner kronor till sitt projekt “Novel molecular cancer drug targets and biomarkers”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065