23948sdkhjf

Sparplan får Max IV på banan

Ledningen bakom Max IV-laboratoriet har lyckats sänka kostnaderna kring det nya laboratoriet med 55 miljoner kronor och därmed är hoppet inte ute för bygget. Det rapporterar nyhetstjänsten Rapidus.
Forskningsanläggningen Max IV som är under uppbyggnad i Lund har länge dragits med pengatrassel då kassan inte räckt till. För ett par veckor sedan angav ledningen bakom projektet att det saknades 90 miljoner kronor för att hela bygget skulle kunna genomföras i sin ursprungsform. Alternativet var då att en av de två lagringsringarna för elektronerna som forskningsanläggningen huserar skulle skrotas. Nu presenterar ledningen en ny lösning som kan innebära att bägge lagringsringarna kommer att byggas.

Enligt nyhetstjänsten Rapidus har ledningen omförhandlat en del leverantörsavtal och valt tekniska lösningar med lägre prislapp och på så vis fått ner kostnaderna kring forskningsanläggningen. Detta gör att beloppet som Max IV måste få in till mitten av november nu gått från 90 miljoner kronor till 50 miljoner kronor. Och ett nytt mål för besparingarna är Max IVs föregångare, forskningsanläggningen Max III.

– Det är inte längre något alternativ att stänga den mindre lagringsringen. Att stänga Max-lab i förtid är allvarligt, men ger inga permanenta skador på en anläggning som ska finnas i tiotals år, säger Christoph Quitmann till Rapidus.

Christoph Quitmann är positiv till att pengabristen kommer att ordna sig tillslut.

– Jag är väldigt optimistisk. Regeringen nämnde Max IV speciellt i sin budgetproposition, de vill få den här anläggningen byggd och det kommer säkert göra intryck på finansiärerna, säger Christoph Quitmann till Rapidus.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063