23948sdkhjf

Han kan bli ny rektor på KI

Rektorsskiftet på Karolinska institutet börjar närma sig. Här är lärosätets egna förslag på efterträdare när Harriet Wallberg-Henriksson slutar.
Arbetet med att utse Karolinska institutets nästa rektor börjar närma sig sitt slut. Efter att tre kandidater valts ut och en hörandeförsamling bestående av lärare, studenter och övriga anställda på lärosätet röstat har nu konsistoriet valt en kandidat som de lagt fram som förslag till regeringen. Det rapporterar Dagens Medicin i sin nätupplaga.

Processen kring rektorsval för högskolor och universitet har kritiserats på senare år. Systemet där rektor i princip väljer styrelse och styrelsen i sin tur väljer rektor är nytt sedan 2007 och efter att en hel del kritik riktats mot omvalet av rektor 2008 då Harriet Wallberg-Henriksson utsågs har Jan Björklund sett över processen. I maj la han fram ett förslag på ny process men än har förslaget inte trätt i kraft.

KI-konsistoriet föreslår att Anders Hamsten blir ny rektor för det medicinska universitetet. Anders Hamsten är professor i kardiovaskulära sjukdomar vid Karolinska institutet och överläkare vid hjärtkliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

Nu återstår att regeringen tar beslut om förslaget. Den nya rektorn ska tillträda sin tjänst den 1 januari 2013.

De andra två kandidaterna för rektorsposten var Lars Berglund, professor i medicin och forskningsdekan vid UC Davis medical center Sacramento i Kalifornien, USA, och Martin Ingvar, professor i integrativ medicin och forskningsdekan på KI.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062